ECONOMETRIE CURS PDF

Avant-propos Ce document regroupe les différents cours de microéconomie que j’ai mis depuis Suport de curs Econometrie – nivel de. Curs Econometrie. Category: Curs 01 econometrie – introducere · Curs 2. econometrie (2) · Curs 1 Econometrie · Curs 2 Econometrie · econometrie . Get this from a library! Econometrie: [curs universitar]. [Ioan Florea, matematician .].

Author: Taulkis Zolotilar
Country: Armenia
Language: English (Spanish)
Genre: Sex
Published (Last): 28 May 2018
Pages: 135
PDF File Size: 10.85 Mb
ePub File Size: 4.51 Mb
ISBN: 209-4-20744-781-2
Downloads: 2575
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Samuzragore

Home Documents Curs Econometrie.

91706894 Curs Econometrie

Post on Jul views. Elemente de probabilitate i statistic matematic utilizate n econometrie. Cmp de evenimente i de probabilitate. Formule de calcul cu probabiliti. Probabilitatea evenimentului reuniune i intersecie. Scheme clasice de probabilitate. Variabile aleatoare i repartiii clasice.

Introducere n modelarea econometric. Modele de regresie simpl. Prezentare model i ipoteze. Coeficientul de corelaie i coeficientul de determinaie. Regresia liniar simpl economehrie SPSS. Prezentarea problemei i exemple din economie. Modele de regresie multipl. Testarea parametrilor i a modelului. Coeficieni de corelaie i coeficientul de determinaie. Regresia multipl n SPSS. Ipotezele modelului clasic de regresie.

Ecpnometrie de coliniaritatea a erorilor. Testarea ipotezelor n SPSS. Modele pentru serii de timp. Componentele unei serii de timp. Modelele econometrice analizeaz calitatea i cantitatea proceselor economice i evoluia lor. Econometria prin caracterul su general creeaz modele abstracte ale fenomenelor economice. Econometria este disciplina care s-a conturat ca o sintez economdtrie analiza matematic, statistica matematic i economie.

Cursul de Econometrie, elaborat pe baza programei analitice aprobate n cadrul Catedrei de Informatic, se adreseaz studenilor care urmeaz specializarea: Contabilitate i Informatic de Gestiune, forma de nvmnt: Unitatea de curx este capitolul care, n esen, pune n eviden noiuni i concepte teoretice din baza de cunotine matematice, statistice i economice.

Econometrie: curs universitar – Eugen Pecican – Google Books

Scopul cursului este de asigura studenilor din anul III pregtirea econometric necesar nelegerii noiunilor i tehnicilor de specialitate cu referire la modelarea econometric.

Obiectivele principale ale cursului pot fi sistematizate astfel: Structura cursului ine seama de problematica tratat pentru aceeai cus la forma de nvmnt zi, adaptat n funcie de specificul modului de organizare a nvmntului la distan.

Cursurile de Matematici financiare i actuariale, Statistic i Economie. Elemente de probabilitate i statistic matematic utilizate n econometrien capitolul acesta sunt prezentate cteva elemente de econometroe din teoria probabilitilor i statisticii matematice i sunt studiate fenomenele ntmpltoare sau aleatoare, care au proprietatea de stabilitate a frecvenei apariiei lor n condiii identice.

  KANNADA PADABANDHA PDF

ECONOMETRIE Note de curs

Noiunea central a acestei teorii este probabilitatea. Teoria probabilitilor i statistica matematic este una dintre ramurile importante ale matematicii, care se ocup cu studiul fenomenelor aleatoare ntmpltoare, nesigure. Cmp de evenimente i de probabilitateCmpul de evenimente este un concept fundamental n teoria probabilitilor i reprezint cadrul n care are sens noiunea de probabilitate msur a anselor de realizare a unui eveniment. Ca noiuni primare n teoria probabilitilor se consider: Experienele se caracterizeaz prin: Orice reluare a unei experiene se numete prob.

Prin eveniment nelegem orice rezultat pe care ni-l imaginm n legtur cu experiena dat. Evenimentele se noteaz, de obicei, cu litere mari ale alfabetului: Orice rezultat posibil al unei experiene se numete eveniment elementar. Spunem c evenimentul elementar A s-a econometrid ntr-o prob a experienei, dac rezultatul probei este A.

Evenimentele care nu sunt elementare vor fi numite evenimente compuse. Considerm o experien cu un numr finit de rezultate posibile i fie E mulimea tuturor evenimentelor elementare sau compuse asociate acesteia.

Un eveniment se numete ntmpltor sau aleator dac poate s apar sau s nu apar ntr-o prob a experimentului considerat. Operaii cu evenimente 1. A sau B este evenimentul care se realizeaz dac i numai dac se realizeaz cel puin unul dintre evenimentele A sau B. Acest eveniment se noteaz prin AB i se va numi reuniunea evenimentelor A i B. A i Econnometrie este evenimentul care se realizeaz dac i numai dac se realizeaz ambele evenimente A i B.

Acest eveniment se noteaz prin AB i se va numi intersecia evenimentelor A i B. Acest eveniment se noteaz prin A i se va numi contrarul evenimentului A. Diferena evenimentelor A i B este evenimentul care se realizeaz dac i numai dac se realizeaz simultan evenimentele A i B.

Acest eveniment se noteaz prin A B. Diferena simetric a evenimentelor A i B este evenimentul care se realizeaz dac i numai dac se realizeaz numai unul dintre cele dou evenimente.

Acest eveniment se noteaz prin AB. Relaii ntre evenimente 1. Spunem c evenimentul A implic evenimentul B i se scrie AB, dac n orice prob n care se realizeaz evenimentul A se realizeaz i evenimentul B; n acest caz se mai spune c evenimentul A este favorabil realizrii evenimentului B. Aceast economehrie induce o ordine parial n E, adic oricare dou evenimente sau sunt echivalente, sau unul implic pe cellalt, sau nu sunt comparabile.

Mulimea evenimentelor asociate unui eveniment se mparte n clase de echivalen. Evenimentele A i B sunt compatibile dac cel puin ntr-o prob a experienei ele se pot realiza simultan.

Incompatibilitate Evenimentele A i B sunt incompatibile dac nu sunt compatibile, adic n nici o prob a experienei ele nu econoemtrie pot realiza simultan. Acceptm drept axiome urmtoarele proprieti ale operaiilor cu evenimente: Pentru introducerea acestui concept sunt necesare cteva elemente din teoria mulimilor.

  DOUBLE CLUTCH BRENNA BLIXEN #1 BY LIZ REINHARDT PDF

Un eveniment elementar se identific cu o submulime a luiformat dintr-un singur element. Un eveniment compus se identific cu o submulime a lui obinut prin reuniunea evenimentelor elementare ce i sunt favorabile.

Evenimentul sigur se identific cu mulimea. Spaiul se mai numete i spaiul evenimentelor elementare. Evenimentul imposibil se identific cu mulimea vid. Presupunem c toate evenimentele elementare au aceeai ans de realizare sunt echiprobabile. Aadar, vom spune c m este numrul cazurilor favorabile realizrii evenimentului A, iar n este numrul cazurilor egal posibile.

Se poate arta c probabilitatea n sens clasic este o funcie P: E [0, 1], cu urmtoarele proprieti: Repetm experiena de n ori i fie nA numrul total de probe n care s-a realizat evenimentul A. Aceast observaie a condus la urmtoarea definiie: FieK un cmp finit de evenimente. Se numete probabilitate pe acest cmp o funcie de mulimi P: Kcare satisface axiomele: Este natural ca domeniul econonetrie definiie a funciei P s fie corpul finit de evenimente K, pentru a avea sens calculul unor probabiliti de forma: Se numete cmp finit de probabilitate un triplet de formaK, PundeK este un cmp finit de evenimente, iar P o probabilitate definit pe acest cmp.

Probabilitatea n sens clasic este econommetrie caz particular al probabilitii axiomatice. FieK, P un cmp finit de probabilitate.

Fie o mulime infinit numrabil sau nenumrabil iK un cmp borelian de evenimente. Se numete probabilitate complet aditiv sau aditiv pe acest cmp o funcie de mulimi P: FieK, P un cmp borelian de probabilitate i H o submulime nevid a lui K. O funcie de dou variabile P: KK se numete probabilitate condiionat dac: TripletulK, P se numete cmp condiionat de probabilitate.

Probabilitatea condiionat are urmtoarele proprieti: P B Cjrs 0. Economeetrie condiionarea evenimentelor nu este o proprietate reciproc avem, n general: FieK, P un cmp de probabilitate cu P finit aditiv. Evenimentele A,BK se numesc P – independente sau independente dac: Evenimentele A, B K se numesc dependente dac: Dac evenimentele A, B K sunt independente, atunci sunt independente i perechile de evenimente: Formule de calcul cu probabiliti0.

Probabilitatea evenimentului reuniune i intersecieProbabilitatea unei reuniuni de evenimente depinde de compatibilitatea sau incompatibilitatea evenimentelor.

FieK, P un cmp de probabilitate.